Onderooglidcorrectie
Alles wat u hierover moet weten
De oogarts heeft bij u een onderooglidcorrectie geadviseerd omdat u overmatige huid bij de onderoogleden heeft. Op deze pagina leest u meer over de oorzaken van overmatige huid bij de oogleden en de behandeling.
Overmatige huid bij de onderoogleden
Overmatige huid bij de oogleden (dermatochalasis) wordt meestal veroorzaakt door veroudering. De vezels in de huid verliezen hun elasticiteit en de huid wordt ruimer. Meestal verslapt ook het onderhuidse bindweefsel. Hierdoor gaat vet, dat zich normaal in de oogkas bevindt, naar voren uitpuilen. Dit veroorzaakt volle oogleden of een zwelling van het ooglid. Soms verslapt het ooglid zelf ook, waardoor de lidrand van het onderoog gaat hangen. Dan is het nodig om eerst de hangende onderooglidrand te opereren.
Teveel huid in de oogleden komt soms bij jonge mensen voor. Familiaire factoren zoals de bouw van de oogkas spelen dan een rol. Een andere oorzaak is een ontsteking in de oogkas.
De voorbereiding
Vanaf twee weken voor de operatie mag u bij eventuele pijnklachten alleen paracetamol gebruiken. Andere pijnmedicijnen kunnen bloedverdunnend werken en dit kan leiden tot meer risico’s tijdens de operatie. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u dit melden aan de oogarts. De oogarts zal een afweging maken van de risico’s van het stoppen van de bloedverdunners en dit met u bespreken. Indien nodig wordt dit overlegd met de arts die dit middel heeft voorgeschreven of wordt het tijdelijk stoppen via de trombosedienst geregeld.
Na de operatie moet u uw oogleden direct koelen. Wij raden u daarom aan om voor de operatie ijsblokjes te maken of kleine zakjes met spliterwten thuis alvast in de vriezer te leggen. Hiermee kunt u uw oogleden koelen na de operatie. Leg echter altijd een dun zakdoekje of papieren tissue tussen op uw huid en de ijsblokjes of bevroren spliterwten. Nooit direct op de huid koelen.
De operatie
U meldt zich op de dag van de behandeling bij de receptie. De doktersassistente brengt u naar de behandelkamer. Uw gezicht wordt gereinigd met jodium of een vervangend middel indien allergisch bent voor jodium. U krijgt steriele doeken over u heen, maar uw gezicht wordt niet afgedekt. De oogarts tekent met een viltstift op de oogleden de plaats van de snede aan. Daarna verdooft de oogarts de huid met enkele injecties. Deze injecties kunnen wat pijnlijk zijn. Na de verdoving voelt u weinig of niets meer van de operatie. Daarna wordt er een sneetje in het ooglid gemaakt. De snee komt enkele millimeters onder de wimpers, in de natuurlijke huidplooi. Vervolgens wordt het teveel aan vet verwijderd of juist verplaatst. Daarna wordt zo nodig het ooglid strakker gezet en gehecht middels een diepe oplosbare hechting aan de zijkant van het oog. Soms wordt vervolgens het teveel aan huid verwijderd. Tijdens de operatie houdt u uw ogen gesloten. Af en toe wordt u gevraagd naar boven te kijken. Doordat het litteken in de natuurlijke huidplooi van het ooglid valt, is het na genezing bijna niet zichtbaar. De huid van de wond wordt gehecht met een hele dunne, niet-oplosbare hechting, omdat het litteken dan mooier geneest. De behandeling duurt ongeveer één tot anderhalf uur.
Na de operatie
Na de operatie krijgt u 15 minuten een ijskompres op het ooglid om het te koelen. De oogarts of de doktersassistent controleert of er geen nabloedingen zijn. Wanneer alles goed is, kunt u naar huis. U krijgt geen verband op de ogen. Het kan zijn dat u na de operatie wazig ziet. Dit is normaal en trekt vanzelf weer weg. Als de verdoving is uitgewerkt, kunnen de oogleden gevoelig worden. U mag daar een paracetamol voor innemen. De oogleden zijn de eerste week blauw en gezwollen. U wordt geadviseerd om de eerste twee dagen regelmatig uw oogleden te koelen met een ijskompres. Dit helpt tegen de blauwe plekken en gezwollen oogleden. Soms zakken de blauwe plekken naar de wangen. Dit is normaal, de zwelling en de blauwe plekken trekken geleidelijk weg. Na een week zijn de blauwe plekken al aardig afgenomen en na twee weken zijn de blauwe plekken grotendeels verdwenen. Na een week kunt u eventueel een littekencrème gaan gebruiken voor de genezing van de wond.
Wij adviseren u de eerste twee dagen rustig aan te doen, dus niet te sporten of zwaar te tillen. Enige afscheiding uit de wond is normaal. Dit kunt u verwijderen met een schone zakdoek of een gaasje. Korstjes kunt u verwijderen door het ooglid met een vochtige schone zakdoek of gaasje heel voorzichtig te deppen.
Hechtingen verwijderen
De hechtingen worden na vijf tot zeven dagen verwijderd in onze kliniek. U krijgt hiervoor een afspraak.
Het duurt twee maanden voor het uiteindelijke resultaat zichtbaar is en alle zwellingen en blauwe plekken weg zijn.
Complicaties
Verreweg de meeste mensen zijn tevreden met het bereikte resultaat. Zoals bij alle ingrepen kunnen ook bij een operatie aan de onderoogleden onverwachte complicaties optreden. Deze komen echter zelden voor.
- Asymmetrie van de onderoogleden
Het kan voorkomen dat er een verschil in hoogte bestaat tussen het rechter en linker onderooglid. Vaak is deze asymmetrie ook al voor de operatie aanwezig. Een geringe asymmetrie is normaal, zowel voor als na de ooglidcorrectie. Als er na enkele maanden nog een duidelijke en storende asymmetrie bestaat, is dit soms te verhelpen door een aanvullende operatie.
- Te veel huid verwijderd
Soms is na de operatie oogwit zichtbaar tussen de iris en het onderooglid. Het ooglid is dan te laag, en er kunnen problemen ontstaan met het sluiten van de ogen.
- Littekens
Littekens zijn niet alleen het gevolg van de operatietechniek, maar ook het gevolg van de reactie van de huid op de operatie. Wanneer wonden bij u mooi genezen, heeft u meer kans dat het litteken mooi geneest. Stoppen met roken bevordert een mooie genezing. Pas na een jaar is het eindresultaat zichtbaar.
- Zwelling van het ooglid en ongevoeligheid van de ooglidrand
De ooglidcorrectie leidt tot een tijdelijke verslechtering van de lymfeafvoer, waardoor een deel van het ooglid na de operatie dikker is. Dit verdwijnt geleidelijk, maar het duurt vaak een paar maanden voor het ooglid volledig normaal is. Dit geldt ook voor het gevoel in het ooglid. Tijdens de operatie worden de zenuwen in de huid doorgesneden. Ook dit herstelt zich in een paar maanden.
- Cysten
Bij de plek van de hechting kunnen soms kleine gele bobbeltjes komen. Meestal verdwijnen ze spontaan.
- Zandgevoel en irritatie van het oog door uitdroging
Doordat huid en spier uit het onderooglid worden verwijderd en door het genezingsproces van het litteken, kan de sluitfunctie van het ooglid iets verminderen. Dit kan vooral de eerste maanden na de operatie gebeuren. Als u voor de operatie last heeft van droge ogen, kan er na de operatie een uitdroging van het hoornvlies optreden. Daardoor kunt u het gevoel krijgen dat er zand in het oog zit. Dit is een zeldzame complicatie die zeer hinderlijk kan zijn. Als u voor de operatie droge ogen heeft, zal de oogarts dit met u bespreken. Ook als u geen droge ogen heeft voor de operatie, is er een kans dat deze complicatie optreedt. Dit kan behandeld worden door het gebruik van kunsttranen.
- Nabloeding
Zeer zelden kan er na een ooglidoperatie een nabloeding optreden. Het is normaal dat er na de operatie wat wondvocht of een paar druppels bloed uit de wond komen. Deze kunt u wegdeppen. Mocht er een bloeding uit de wond ontstaan, drukt u dan 15 minuten met een steriel gaas of schone zakdoek tegen de wond. Meestal stopt de bloeding hiermee. U moet contact opnemen met Oog op Zuid als: de bloeding niet stopt; er een forse zwelling op het bovenooglid komt of het oog begint uit te puilen.
- Infectie
Infectie van de wond is een uiterst zeldzame complicatie. Mocht u merken dat de wond of het bovenooglid rood, pijnlijk, warm en wat dik wordt, neemt u dan contact op met ons op.
Kosten
Een onderooglidcorrectie wordt meestal niet door uw zorgverzekering vergoed. U kunt navraag doen bij uw verzekering over eventuele vergoedingen. Actuele prijzen vindt u hier.
Verhinderd
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) Oog op Zuid om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 – 17.00 uur op telefoonnummer 010 – 316 8870. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.
Vragen
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met Oog op Zuid, Oogkliniek.
Het belangrijkste op een rijtje
- De gemiddelde wachttijd bedraagt <2 weken.
Wilt u graag meer weten?
Onze receptie staat u graag te woord via:
Telefoon
010 – 316 8870
E-mail
welkom@oogopzuid.nl