Chalazion
Alles wat u hierover moet weten
Wat is een chalazion?
Een chalazion (ook wel gerstekorrel genoemd) is een pijnloze zwelling of bultje van een talgklier in het ooglid. Dit talgkliertje dat aan de binnenzijde van het ooglid zit, raakt verstopt en gaat ontsteken. Een chalazion ontstaat geleidelijk en kan lang blijven bestaan.
In het boven- en onderooglid zitten vele talgliertjes (kliertjes van Meibom) die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de traanfilm. Er ontstaat dan een vettig laagje, zodat de traanfilm niet te snel verdampt. Door het verstopt raken hoopt de talg zich op. Er ontstaat dan een zwelling en een chronische ontsteking wat kan leiden tot een lokale pijn en roodheid.
Behandeling
Een chalazion kan spontaan verdwijnen, vaak binnen enkele weken. Aanvullend kan worden gestart met warme compressen met een goede ooglidhygiëne (poetsen van het ooglid, zie blepharitis – ooglidrandontsteking).
Soms wordt een antibioticumdruppel of zalf gegeven, al of niet gecombineerd met een ontstekingsremmer
In eerste instantie wordt gewacht op spontaan herstel. Als dat niet voldoende effect oplevert, kan de oogarts ook kiezen om ontstekingsremmende middelen (corticosteroiden) in de zwelling te spuiten. Een andere optie is om het chalazion onder plaatselijke prikverdoving te behandelen met een kleine incisie en drainage. Dit vind plaats in dagbehandeling.
Het belangrijkste op een rijtje
- Chalazion is een ontstoken talgklier.
- Verdwijnt vaak spontaan binnen enkele weken.
- Eventueel aanvullende (chirurgische) behandeling noodzakelijk.
Wilt u graag meer weten?
U kunt contact met ons opnemen via:
Telefoon
010 – 316 88 70
E-mail
welkom@oogopzuid.nl